7 manieren om jouw arbeidsovereenkomst te vergroenen

De verduurzaming van Nederland is in volle gang. Niet alleen de politiek heeft dit thema hoog op de agenda staan, ook veel bedrijven zijn bezig met verduurzamen. Begrijpelijk, want naast eventuele ideële motieven wordt het zijn van een ‘groene werkgever’ steeds belangrijker bij het aantrekken van jong talent. De ‘groene arbeidsovereenkomst’ is onder werkgevers dan ook steeds meer in trek. Maar hoe kan je deze vorm binnen jouw onderneming toepassen?

Wat is een groene arbeidsovereenkomst?

De groene arbeidsvoorwaarden vullen steeds vaker de traditionele arbeidsovereenkomst van werkgevers aan. Het idee is ontstaan in het westen van het land met de gedachtegang: vele handen maken licht werk.  Er zijn nu eenmaal veel handen op de Nederlandse arbeidsmarkt en daardoor kan de impact groot zijn. Werkgevers kunnen werknemers stimuleren om duurzame keuzes te maken, door deze keuzes te belonen. Het uitgangspunt daarbij is beloning: niemand wordt gestraft als hij toch een andere keuze maakt.

Werknemers duurzamere keuzes laten maken: zo doe je dat

Hoe je jouw werknemers stimuleert om duurzamere keuzes te maken? Dat kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door deze 7 arbeidsvoorwaarden op te nemen in jouw arbeidsovereenkomst (geïnspireerd door ‘De groene arbeidsovereenkomst’):

  1. We vergoeden de volledige reiskosten als je met het openbaar vervoer naar kantoor reist. Als je op de fiets komt, vergoeden we € 0,25 cent per kilometer. Als je met de auto komt, blijven we € 0,19 cent per kilometer vergoeden.
  2. Als je met de trein, de fiets of te voet op vakantie gaat krijg je X meer vakantiegeld.
  3. Als we je salaris overmaken naar een bankrekening bij een duurzame bank, dan laten we iedere maand X bomen planten.
  4. We hebben een bonusregeling waarin we geld beschikbaar maken voor de aanschaf van zonnepanelen of andere verduurzamingen van je woning.
  5. Als je met de fiets, de trein of te voet naar je vakantiebestemming gaat, krijg je twee extra vakantiedagen.
  6. Voor ieder uur dat je overwerkt, laten we een boom planten.
  7. De eigen bijdrage voor de lunch op het werk gaat omlaag als je kiest voor een vegetarische lunch.

Aandachtspunten

Kan je in alle gevallen zomaar je arbeidsvoorwaarden aanpassen? Nee, dat kan niet. Het is belangrijk dat je met deze duurzame arbeidsvoorwaarden wel blijft voldoen aan de huidige wet- en regelgeving. Let er bijvoorbeeld goed op of de arbeidsvoorwaarde voldoet aan de cao als die van toepassing is, want sommige cao’s staan geen afwijkingen toe.

Daarnaast is het verstandig om de uitwerking van de arbeidsvoorwaarden schriftelijk te doen, bijvoorbeeld in een regeling. Leg daarin de kaders van de groene arbeidsvoorwaarden goed vast, denk aan: moeten werknemers bewijzen overhandigen als ze een beroep willen doen op bepaalde arbeidsvoorwaarden of in hoeverre is een bonusregeling voor zonnepanelen persoonsgebonden? Door dit schriftelijk goed vast te leggen, voorkom je eventuele discussie achteraf. Let wel, als je deze groene arbeidsvoorwaarden overeen komt met jouw werknemers, dan kunnen ze deze ook daadwerkelijk afdwingen.

Kortom: de groene arbeidsovereenkomst kan een mooi initiatief zijn voor ondernemers die hun bedrijf graag verder willen verduurzamen en daarmee jong talent aan zich willen binden.

Benieuwd hoe je groene arbeidsvoorwaarden kunt toepassen binnen jouw onderneming? Neem dan contact op met een van onze arbeidsrecht specialisten. We denken graag met je mee!